O nás a proč jsme jiní

Jedna kapka může změnit vše – limonádu, koktejl i den. Přesně proto vznikl The Sirup - aby byl

váš život o kapku sladší.

 

Značka The Sirup byla založena v roce 2021. Za jejím vznikem stojíme dva – František Zeman a Tomáš Civáň. Oba jsme dlouhá léta působili v gastronomii a se sirupy jsme se setkávali prakticky každý den. Na jednom společném projektu jsme si uvědomili, že většina sirupů dodávaných do gastronomie je ve skutečnosti jen obarvená voda s cukrem a chemickými aromaty. Tak jsme se rozhodli to změnit a dělat to jinak.

Založili jsme The Sirup. Naším cílem bylo vyrábět sirupy z ovoce a zeleniny bez koncentrátů a jiných náhražek ovoce, nebo zeleniny – prostě tak, jak je kdysi připravovaly naše babičky a dědové. Takové sirupy, které bychom se nebáli dát pít i našim dětem. A taky abychom lidem osladili život a právě proto vzniklo i naše moto "O kapku sladší život".

Vrátili jsme se k původním recepturám a tradičním postupům výroby sirupů. U některých sirupů jsme si pomohli použitím těch nejkvalitnějších přírodních aromat, která jsou na trhu k dostání, abychom dosáhli co možná nejstabilnější chuti. Jelikož každá dodávka ovoce je prostě trochu jiná a každá nová šarže sirupů by poté chutnala prostě jinak. Není to tak u všech sirupů, které vyrábíme, řada z našich sirupů aromata neobsahují žádná. Ovoce a zeleninu nejprve 24 hodin macerujeme, poté lisujeme nebo odšťavňujeme a z vylisované šťávy mícháme náše sirupy .

Používáme pouze klasický cukr, který se u nás používá už po staletí, a vše doplňujeme o čerstvou citronovo-limetovou šťávu, kterou si sami lisujeme z čerstvích citronů a limet.

Hned na začátku jsme čelili nepřízni osudu v podobě návratu nemoci Covid-19. Ani to nás ale nezastavilo – po dlouhé zimě jsme se znovu pustili do výroby. Až do nedávna jsme dodávali sirupy výhradně pro gastronomické podniky. V poslední době jsme však čím dál častěji dostávali dotazy, kde si naše sirupy mohou lidé koupit i domů.

Rozhodli jsme se proto založit tento e-shop, aby si naše sirupy mohl vychutnat každý: nejen lidé z Prahy, ale i v celé ČR. Abychom je mohli posílat po celé České republice, museli jsme udělat jeden velký kompromis. Zatímco do gastronomie dodáváme sirupy nepasterované, pro zákazníky e-shopu jsme zvolili šetrnou pasterizaci. Ta nám umožňuje sirupy bezpečně doručovat až k vám domů, a přitom zachovat jejich přirozenou chuť.

 

Proč nepoužíváme koncentráty

Většina běžných sirupů se vyrábí z ovocných koncentrátů – to znamená, že ovoce se nejdříve zpracuje, odpaří se z něj voda a později se zase ředí zpět. Tím ale často ztratí svou přirozenou chuť i část cenných látek.

My v The Sirup jdeme jinou cestou. Používáme skutečné ovoce, které lisujeme a zpracováváme ručně. Díky tomu si naše sirupy uchovávají plnou, přirozenou chuť ovoce - bez kompromisů a zbytečných kroků navíc.

 

Co se do průmyslových koncentrátů přidává:

  • Stabilizátory a zahušťovadla – aby měl koncentrát vždy stejnou konzistenci ( karagenan, arabská guma).

  • Antioxidanty (např. kyselina askorbová / vitamin C, siřičitany) – aby se zabránilo hnědnutí, oxidaci a ztrátě barvy.

  • Konzervanty (např. sorban draselný, benzoan sodný) – pro ještě delší trvanlivost při skladování a přepravě.

Tohle je důvod, proč koncentráty nepůsobí tak přirozeně – často jsou výsledkem nejen zahuštění, ale i „vylepšení“, aby byly univerzálně použitelné a vydržely roky ve velkých sudech, které se převážejí přes půl světa. Do některých koncentrátů jsou také přidávána chemická (syntetická aromata), v některých případech i barviva, která Vám ale následně výrobce sirupů opomene uvést na etiketu.

 

Podíl ovocné složky 

Další bolestí sirupů, které si můžete na internetu nebo v obchodech koupit je podíl a obsah ovocné složky, ze které jsou vyrobeny. Vždy všem radíme, aby četli složení sirupů. Zaměřte se na podíl ovocné šťávy a také v případě sirupů vyráběných z koncentrátu na to, jaký koncentrát byl k jejich výrobě požit. Možná, že budete velice překvapeni co si vlastně kupujete. U některých sirupů totiž zjistíte, že název sirupu naprosto neodpovídá danému složení a hlavní složkou je jablečný nebo jiný koncentrát. Tedy sirup by se vlastně měl jmenovat tak trochu jinak. Dovolujeme si uvést jeden drobný příklad u švestkového sirupu: (Jedná se o sirup, který je běžně k zakoupení v našich obchodech -  cukr, švestkový koncentrát (12%), švestková dužnina (6%), regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma, konzervant: sorban draselný, koncentrát z mrkve a černého rybízu. Jen pro Vaši představu v láhvi o obsahu 0,5l, tedy naleznete 90ml koncentrátu a dužiny ze švestky. Ten zbytek tvoří voda cukr a jiné koncentráty.)

Proto v našich sirupech nenajdete žádné koncentráty – jen šťávu vylisovanou z ovoce nebo zeleniny.

 

Čím se liší přírodní a chemická aromata 

Přírodní aromata

  • Z čeho vzniká: získává se extrakcí, destilací nebo lisováním z přírodních zdrojů – typicky z ovoce, bylin, koření, kůry nebo květů.

  • Jak chutná:věrnou chuť i vůni, protože obsahuje skutečné aromatické složky z přírody. Někdy může být i mírně proměnlivé (např. podle sezóny ovoce).

  • Příklad: přírodní malinové aroma může být destilát z malin nebo izolované vonné látky přímo z malin.

Syntetická( chemická) aromata

  • Z čeho vzniká: vyrábí se uměle v laboratoři – chemickou syntézou, často z ropných derivátů nebo jiných levných surovin.

  • Jak chutná: je to obvykle jedna konkrétní látka, která imituje hlavní chuť/vůni ovoce. Chybí mu ale komplexnost.

  • Příklad: syntetické „malinové“ aroma je často čistý ethyl-maltol nebo jiné jednoduché sloučeniny, které připomínají malinovou vůni, ale nikdy ji nepostihnou celou.

Hlavní rozdíly

  • Přírodní aroma – pochází skutečně z přírody, působí autentičtěji, je kvalitnější, ale dražší.

  • Syntetické aroma – je levné, stabilní, chuťově jednotné, ale působí uměle a nemá „hloubku“.

V čem se lišíme:

  • Jen ovoce a zelenina - pro výrobu nepoužíváme žádné koncentráty ani náhražky.

  • Tradiční výroba sirupů – macerujeme, lisujeme a mícháme podle původních postupů.

  • Jednoduché složení – ovoce, voda, cukr a kapka čerstvé citronovo-limetové šťávy

  • Přírodní aroma - pokud už používáme aroma, tak se vždy jedná o přírodní aroma ve špičkové kvalitě
  • Ruční výroba v menších šaržích – vždy pod naší osobní kontrolou.
 

Záznamy nebyly nalezeny...